فرمت بازی شطرنج به گونهای است که به رشد مهارت پیش بینی و ارزیابی حرکات محاسبه شده بعدی کمک میکند. به گفته محققان، این بازی موجب افزایش خلاقیت و تمرکز میشود. در ادامه به برخی فواید بازی شطرنج اشاره میشود.
بازی شطرنج با به چالش کشیدن مغز، موجب تحریک رشد دندریتهای میشود که مسئول ارسال سیگنالهای مغزی به کل بدن هستند. از اینرو وجود دندریتهای بیشتر موجب افزایش ارتباط عصبی میشود.
طبق مطالعات، شناسایی شکلها و موقعیتهای بازی تختهای به فعال سازی هر دو نیمکره مغز کمک میکند. از این رو شطرنج بازها برای واکنش سریع به موقعیتها در بازی، از هر دو طرف مغزشان استفاده میکنند.
بازی شطرنج موجب بهبود عملکرد کلی مغز میشود. این مسئله به تدریج موجب بهبود میزان IQ مغز میشود.
با افزایش سن، ورزش مغز برای توانایی روبه نزول مغز مهم است. طبق نتایج تحقیقات، افرادی که در بازیهای فکری مهارت دارند کمتر مبتلا به آلزایمر میشوند.
شطرنج موجب بهبود مهارتهای حرکتی میشود و بدین ترتیب روند بهبود از سکته یا ناتوانی تسریع میشود. با استفاده از مهارتهای فکری در بازی شطرنج، تواناییهای شناختی هم در کنار مهارتهای حرکتی ایجاد میشوند.
اگر می خواهید فرزندتان مسئولیت پذیر بار بیاید و قدرت پذیرش اشتباهاتش را پیدا کند، بهتر است او را با شطرنج آشنا کنید. از آنجا که در این بازی، فرد برای حرکت اشتباهی که انجام می دهد، به سرعت تنبیه می شود و باید اشتباهاتش را با راه های تازه جبران کند، شطرنج می تواند ورزشی ایده آل برای فرزند شما باشد. این بازی به کودک شما یاد می دهد که مسئولیت اشتباهاتش را بپذیرد و بعد از تنبیه شدن، دلگیر یا ناامید نشود و با تفکر منطقی تر، بتواند اشتباه خود را جبران کند.
او می داند که اگر این بازی را خوب بداند، باز هم کسانی هستند که از او توامند ترند و می داند که اگر در این بازی بهترین باشد، بدون توجه به سن، جنسیت و طبقه اجتماعی آدم ها، می تواند بر آنها پیروز شود. فرزند شما از این بازی یاد می گیرد که تنها دلیل موفقیت، او و تصمیماتش هستند و تفاوت های اجتماعی و سنی، کمترین نقش را بازی می کنند. اگر شطرنج بتواند این تفکر را در فرزند شما شکل دهد، اعتماد به نفسش بیشتر می شود و یاد می گیرد که خودش، می تواند پله ترقی خود باشد.
شطرنج به فرزند شما کمک می کند یک الگوی فکری در خود ایجاد کند و بتواند از آن درست استفاده کند. او یاد می گیرد همه نظریه هایش درست نیستند و گاهی لازم است از دیگران الگو بگیرد و مسیر فکری اش را تغییر دهد. اگر فرزند شما با شطرنج آشنا باشد، می داند که برای حل هر مسئله ای باید راهی ویژه را جست وجو کند.