بسیاری از بچه ها علی رغم مطالبی که در مورد خشونت های ناشی از استفاده از تفنگ گفته میشود ، هنوز علاقه دارند تفنگ بازی کنند. آنها دوست دارند با انواع تفنگ ، از تفنگ های کمری گرفته تا تفنگ های آبپاش بازی کنند.
اگر هم آنها تفنگ نداشته باشند ، با کاغذ ، چوب و وسایل دیگر برای خودشان تفنگ درست می کنند و بازی میکنند. حتی اگر این کار را هم نتوانند انجام دهند ، با انگشتانشان با هم تفنگ بازی می کنند و به هم شلیک میکنند.
پسر بچه ها به تفنگ بازی علاقه دارند ، چون احساس قدرت و نیرومندی می کنند.آنها در حالت عادی احساس ناتوانی می کنند ولی وقتی تفنگی دردست می گیرند ، احساس قدرت می کنند و میتوانند به دیگران امر و نهی کنند.
بچه ها استفاده کردن از تفنگ را از طریق فیلم ها و برنامه های تلویزیون می بینند و یاد می گیرند و همان کارها را تقلید می کنند.
هم انسان خوب و هم انسان های بد تفنگ دارند و وقتی یک انسان خوب ، انسان بدی را می کشد قهرمان محسوب می شود.
سعی کنید همراه بازی کودکان، نقش های مثبت را تقویت کنید. از شخصیت های منفی فیلم ها بعنوان ضد قهرمان یاد کنید. به آنها یاد دهید با شمشیر، تفنگ و تیر و کمان هم می توان فعالیت های مثبت انجام داد و برای نجات بشر تلاش کرد. قهرمان مثبت فیلم ها و نمایش ها را معرفی و بزرگ کنید.کاربرد مثبت سلاح که ایجاد امنیت و دفاع از دین و میهن است، گوشزد کنید. نقش پلیس در ایجاد و حفظ امنیت یکی از نقش های مثبت است که می تواند به کودک معرفی و شناسانده شود.
والدین از تاثیرات بازی های جنگی بر کودکان واهمه دارند، چرا که اصولا این بازی ها را خشن می پندارند که بار منفی دارند. والدین معمولا کودکان خود را از بازی های جنگی منع می کنند چرا که از بروز افکار و احساسات منفی در فرزندان خود نگران هستند و به راستی از سلامت روحی کودکان هراس دارند. اما آیا به راستی بازی های جنگی بر کودکان تاثیر منفی دارد؟
کودکان در قرارگیری در محیط های مجازی که به آن ها موارد گوناگونی را یاد می دهند، اعتماد به نفس پیدا می کنند. آن ها با هیولاهای مختلف که از آنان بزرگتر هستند، می جنگند، بعضا آن ها را شکست می دهند و راه های دفاع از خود را تا حدودی یاد می گیرند. کودکان در این سن با احساس قدرت و کسب توانایی، احساس بهتری نسبت به خود خواهند داشت.
تقویت مقداری احساس قدرت در کودکان چندان بد نیست. اینکه او بتواند به حد اندکی هم که شده بر ترس های خود غلبه کند، به او کمک می کند که احساسات خود را مدیریت کند. بازی های جنگی سراسر هیجان هستند، چرا که کودکان مرتبا می بایست برای حفظ جان خود تلاش کنند. در این راه، او یاد می گیرد که برای پیروزی، می بایست خشم، استرس و رفتارهای پرخاشگرانه ی خود را کنترل کند و برعکس به فکر راه حلی استراتژیک باشد. این ها همگی به کمک بازی های جنگی برای کودکان فراهم می شود
دنیای اسباب بازیها این روزها تنوع زیادی دارد و همین کار والدین را برای انتخاب سخت میکند. در این میان تفکیک جنسیتی برخی اسباببازیها و اینکه عروسک برای دخترهاست و تفنگ و اسلحه به پسرها اختصاص دارد، کار را کمی پیچیده میکند. اینکه این اسباببازیها چقدر میتواند بر رفتار کودکان اثرگذار باشند، نکته مهمی است که باید مورد بررسی قرار گیرد.
خیلی از والدین از خریدن تفنگ و اسلحه برای پسرشان اجتناب میکنند چون تصورشان این است که کودک خشن بار میآید در حالی نظرات مختلفی درباره استفاده از اسباببازیهای جنگی وجود دارد. برخی پژوهشها نشان میدهد هیچ شواهد علمی در مورد تاثیر این نوع بازیها در رفتار پرخاشگرانه کودکان دیده نشده است.
تا سن 2 تا 3 سالگی کودک هنگام بازی تفکیک جنسیتی انجام میدهدو به همین دلیل پسرها به سمت بازیهای تهاجمی مانند مبارزه با هیولا میروند در حالی که دختران بیشتر تمایل به بازی با عروسک و مفهوم خانواده را دارند. ریشه این تفاوت درسنین مختلف متفاوت است
برای بازی پسربچهها با اسباببازیهایی مانند تفنگ بازی والدین باید نکاتی را رعایت کنند:
اگر کودکتان در حالی بازی با اسلحه است حتما به نحوه انتقاد و حرف زدنتان با او دقت کنید. پسربچههای 4 تا 5 سال در این سن بسیار حساس هستند و با خودشان فکر میکنند اگر پدر و مادرشان بازی آنها را دوست نداشته باشند به این معنی است که خود او را هم دوست ندارند. تا زمانی که آسیبی به کسی وارد نمیشود، اجازه دهید کمی هیجان وارد خانه شود.
ایجاد ممنوعیت در بازی میتواند کودک را بیشتر عصبی کند و به همین دلیل باید تمهیدی فراهم کنید که در عین حال که کودک قوانینی برای این نوع بازیها رعایت میکند، در هر بار بازی منتظر اتفاق جدیدی باشد و تنوع لازم در بازی انجام شود.
هنگام خرید اسباببازیهای جنگی حتما انواعی را انتخاب کنید که ظاهری کاملا شبیه اسباب بازی دارند و از نمونههای واقعی دور هستند.